Volg ons ook op YouTube of Facebook
Wil je er live bij zijn? Check de agenda!

Toffe tijd met je kinderen!

Dag lieve ouders,

Vanaf vandaag hebben we door het besluit van de regering het voorrecht om heerlijk een aantal weken intensief met onze kinderen op te trekken... of vind je het pittig??

We krijgen veel reacties van mensen om ons heen die er best tegenop zien, die niet weten hoe ze de dagen en weken met de kinderen door moeten komen en bang zijn voor veel spanning in huis.

We gaan ervoor dat deze bizarre tijd al onze relaties, onze huwelijken en de relaties met onze kinderen een boost zal gaan geven en zal gaan versterken. Dat we naar elkaar toe zullen groeien en straks mooie herinneringen zullen hebben aan deze tijd waarin we veel bij elkaar op de lip zitten.

We willen jullie daar heel graag bij helpen en zullen jullie deze weken geregeld een mail sturen met daarin iets aan inspiratie of praktische tips. Deze zullen met name gericht zijn op de kinderen van de basisschoolleeftijd.

We beginnen met een aantal algemene tips:

Beloningssysteem/afspraken maken

Maak (evt per kind) een beloningssysteem voor datgene waar je kind thuis het meeste moeite mee heeft, wat zorgt voor spanning in huis. Bv: een sticker voor elke dag dat het niet heeft gescholden, een sticker wanneer het de ander goed heeft geholpen, een sticker wanneer het de hele dag niet heeft gezeurd over een schermpje... En spreek met elkaar een leuke beloning af wanneer het stickervel vol is.

Maak duidelijk dat jullie er thuis een feestje van willen maken, maar dat er ook heel veel dingen op een dag zullen zijn die 'moeten' gebeuren. Thuis zullen ze moeten leren, mee helpen in huis enz...

Hoe meer afspraken je met je kinderen maakt hoe minder gezeur er zal zijn. Als de afspraak bv is: max 2 uur per dag op een schermpje, zul je niet de hele dag gezeur horen over dat schermpje. Geef de kinderen vooraf zoveel mogelijk duidelijkheid. (probeer de kinderen zoveel mogelijk te betrekken bij het maken van deze afspraken, dit maakt ze verantwoordelijk!)

Schermtijd

Wees wat flexibeler in 'schermtijd'. Er zijn ook heel veel leuke opdrachten die kinderen op schermpjes kunnen doen (Tiktok challenges, Kahoot quiz maken) Wanneer het geen tijd is voor 'schermpjes' leg deze dan uit het zicht (ze zullen er dan ook minder snel aan denken) Je kunt bij Disney+ een gratis proefweek aanvragen. Misschien een goed moment om je kinderen te leren blind typen? Dit kan spelenderwijs met Typetopia.

Structuur

Kinderen zijn gebaat bij structuur. Maak een dagindeling/weekplanning. Dit geeft ze veel rust, houvast en duidelijkheid.Ik heb als idee voor jullie onze eigen dagindeling bijgevoegd. Kijk wat bij jullie en jullie kinderen past. Uiteraard kun je van de planning afwijken wanneer de zon de hele ochtend schijnt, maar het 's middags gaat regenen, of er andere plannen zijn.

Download hier een dagplanning

Spelen

Zorg ervoor dat hun eigen kamers opgeruimd en schoon zijn (dit zou je ook met ze samen kunnen doen) Dit nodigt ze veel meer uit om zich daar even terug te trekken en geeft jou meer rust. Leg de dingen waar je ze graag mee ziet spelen in het zicht.

Leuke activiteiten:

 • Bak samen een taart voor de buren met daarbij een zelfgemaakte kaart: omdat we de komende weken thuis zijn zult u misschien wat meer last van ons hebben. Sorry!!
 • Ga samen leuke tiktok filmpjes opnemen (via de tiktok app)
 • Ga met elkaar een grote puzzel maken. (op een mat kun je deze oprollen en elke dag een stukje mee verder gaan)
 • Ga samen koekjes bakken en versieren
 • Ga samen broodjes bakken voor de lunch
 • Ga naar buiten! Maak een fietstocht, ga lekker naar het bos, zet met elkaar een speurtocht uit voor de buurtkinderen....
 • Laat de kinderen zelf activiteiten bedenken van max. een half uur. Laat ze dit op briefjes schrijven en in een grote pot doen. Af en toe mag iemand daar een briefje uit trekken en dan ga je met elkaar dat doen!

Leerzame activiteiten:

 • Plan samen in wat jullie elke dag gaan eten, laat elk kind iets kiezen en ook helpen bij het doen van de boodschappen en het koken.
 • Laat elk kind voor elke week een spreekbeurt voorbereiden over een onderwerp dat hij/zij zelf leuk vindt
 • Schrijf de opa's en oma's, vriendjes, de juf, die je nu een tijdje niet mag opzoeken een leuke brief.
 • Ga buiten al rennend met elkaar de tafels opzeggen (of woorden in het engels zeggen, of woorden spellen....)
 • Doe samen de voorjaarsschoonmaak (super handig om ze wat meer bij het huishouden te betrekken!)
 • Laat de kinderen (evt met hulp) op Kahoot een quiz maken
 • Zoek samen met de kinderen de kledingkasten/speelgoedkasten eens goed uit en doe wat weg kan in dozen.

Dan nog een aantal links die handig zijn om met de kinderen mee aan de gang te gaan.

Allerlei leuke en leerzame filmpjes/opdrachten voor kinderen van de basisschoolleeftijd:

www.xnapda.be

www.jufbijtje.nl

App voor gratis luisterboeken:

https://www.onlinebibliotheek.nl/luisterbieb.html

Bijbelse opdrachten:

 • Spel: schrijf op briefjes wat bekende bijbelverhalen en laat ze deze uitbeelden (de anderen raden)
 • Spel: schrijf op briefjes wat bekende bijbelverhalen en laat ze deze tekenen (de anderen raden)
 • Ga oefenen met het opzoeken van bijbelteksten. Geef ze allemaal een Bijbel en laat ze zsm een bijbeltekst opzoeken. Degene die het als eerste heeft gevonden leest het hardop voor.
 • Ga samen met je kinderen belijdenissen schrijven. Welke beloftes staan er allemaal voor ons in de Bijbel? (ze weten meer dan je denkt!!) Doe dit lekker makkelijk in hun eigen woorden...

Als laatste tip: Wees flexibel en mild naar jezelf en de kinderen. Laat het af en toe wat meer zooi in huis zijn dan normaal of wat meer geluid dan normaal. Blijf in de rust. Jij bent hun grootste voorbeeld!

Als je vragen hebt, of dingen waar je tegenaan loopt willen we er graag voor je zijn. Laat het dan vooral weten.

Facebook reacties:
Reacties: