Volg ons ook op YouTube of Facebook
Wil je er live bij zijn? Check de agenda!

Spreek de taal van liefde in deze corona-tijd

Lieve ouders,

De eerste twee weken thuis met de kinderen zitten erop! Ik ben benieuwd hoe jullie dit hebben ervaren. Was het druk, pittig, leerzaam of misschien wel een feestje?

Ik hoop dat jullie wat hebben gehad aan de voorgaande blogs met praktische tips om het leuk te maken met de kinderen en mooie herinneringen te gaan maken. En lukt het om in huis rust en vrede te laten heersen over spanning en angst?
Laat ons vooral weten wat jullie doen om mooie herinneringen te maken!

Aan het eind van dit blog zal ik nog wat praktische tips meegeven voor gezelligheid in huis, maar ik wil eerst even op een ander onderwerp ingaan. 

Ik wil het in dit blog gaan hebben over een onderwerp waar ik al eerder over heb gesproken. 
Het is een onderwerp dat van toepassing is op kinderen van alle leeftijden. Rustige kinderen, drukke kinderen, zelfverzekerde kinderen of hele onzekere kinderen. Elk kind heeft liefde nodig van de ouders en elk kind heeft een eerste liefdestaal.
Dat is de taal van liefde waarop dat kind het makkelijkst jouw liefde, waardering en acceptatie ontvangt. 

Nu je veel thuis bent bij je kinderen is het een ideaal moment om weer eens stil te gaan staan bij en op zoek te gaan naar de eerste liefdestaal van je kind(eren). 

Wanneer je daar achter bent en je spreekt deze taal geregeld naar je kind, dan zal het zorgen voor nog meer rust, gezelligheid en binding in het gezin in deze weken. 
En het mooie is, dat het mogelijk is om binnen, in huis, al deze liefdestalen te spreken! 
Ik zal de liefdestalen benoemen en daarbij aangeven op welke manier je daar in deze periode extra aandacht aan kan geven.

Ik ontdekte zelf bij een van onze kinderen weer hoe belangrijk voor hem de liefdestaal is: persoonlijke aandacht en tijd samen. Hele dagen zijn we bij elkaar, we wandelen met elkaar, zijn samen bezig met het schoolwerk en doen spelletjes. En toch merkte ik dat hij het heel hard nodig heeft om af en toe een op een aandacht te hebben. Hij heeft het echt nodig om even samen een wandeling te maken, met papa een balletje te trappen of met een van ons samen op de trampoline te springen. De hele dag samen zijn is voor hem anders dan echt tijd en aandacht voor hem alleen. 

Ik zal de 5 liefdestalen benoemen en daarbij tips geven hoe je daar in deze 'corona'-tijd extra aandacht aan kan geven:

  • Persoonlijke aandacht/tijd: maak met het kind alleen een keer een wandeling of fietstocht. Neem extra tijd voor het slapen om samen te lezen/kletsen.... 
  • Dienen: maak een lekkere bak vers fruit voor onder het schoolwerk, geef wat extra hulp en aandacht bij het schoolwerk...
  • Cadeautjes: zoek tijdens een wandeling een mooie bloem of veer die je aan hem/haar geeft, schrijf een lief briefje voor in zijn/haar schoolboek, geef een klein cadeautje...
  • Lichamelijke aanraking: neem bewust tijd om samen te knuffelen, geef hem/haar geregeld een aai over de bol tijdens het schoolwerk...
  • Complimenten: maak een beloningssysteem voor goed gedrag, geef tijdens het schoolwerk veel complimenten (liefst over de inzet en niet over het resultaat). Wees er ook alert op dat een kind die dit als eerste liefdestaal heeft, extra gevoelig is voor correcties tijdens het schoolwerk!

En dan nog wat laatste praktische tips:

  • Zorg ervoor dat er momenten zijn waarop jij even kan opladen. Dit kan misschien niet op de manier die je gewend bent (sporten, shoppen, uit eten...) Maar even een wandeling of fietstocht alleen, een bakje koffie alleen in het zonnetje of een spelletje samen met je partner kan je alweer goed opladen.

Het is echt niet verkeerd als je je kinderen elke dag ergens in de middag een half uur of uur op hun eigen kamer laat studeren/lezen/spelen zodat je even alleen kan zijn en daarna weer energie hebt voor je kinderen.(denk eraan dat je niet voor de ander kan zorgen als je niet eerst goed voor jezelf zorgt.

  • Probeer elkaar af te wisselen. Wanneer het mogelijk is, is het goed dat je elkaar af en toe afwisselt in de zorg en aandacht voor de kinderen. Misschien kun je met je partner afspreken dat wanneer hij/zij thuis komt van het werk of thuis klaar is met werken hij/zij de kinderen even een half uur meeneemt om iets te ondernemen. Voor de kinderen goed, voor jou goed!

Ik hoop echt dat dit weken zijn waar jullie kinderen mooie herinneringen aan over zullen houden. Dat het jullie gezinsleven op een hoger niveau zal gaan brengen. Wat zullen jouw kinderen over 30 jaar aan hun kinderen vertellen over deze tijd? Papa en mama hadden steeds ruzie, we mochten niet naar school en er was spanning en angst in huis? Of vertellen ze hoe ze heerlijke koekjes leerden bakken met mama, op berentocht gingen met papa, gekke dansjes en filmpjes gingen doen met elkaar en alle andere mooie dingen die jullie nu samen met elkaar doen? 

Maak mooie herinneringen!

Mochten jullie vragen hebben, tegen dingen aanlopen of het thuis toch echt heel erg pittig vinden? Laat het dan vooral weten! 

We willen er graag voor jullie en jullie gezin zijn!

Groeten, Lydia

Facebook reacties:
Reacties: