Onze bijeenkomst is iedere zondag van 10:15 tot 12:00
kom je ook?

Is de kerk te belangrijk voor je?

In mijn jaren als voetbalsupporter heb ik voor twee groepen supporters altijd heel veel respect: de trouwe supporters van de laagvliegers in het profvoetbal en de trouwe supporters van de laagvliegers van het jeugdvoetbal. Ik ben zelf erg bevoordeeld met twee jongens die elk jaar selectievoetbal spelen en op onverklaarbare manier ben ik al van kinds af aan voor PSV. Maar die ouders die week in, week uit, hun kind aanvuren en alle wedstrijden bezoeken in alle uithoeken van het land, om hun zoon in de C9 of D14 aan te moedigen, die bewonder ik. Of de supporters van Cambuur, Fortuna Sittard, Sparta of Telstar, die hun leven toewijden aan het steunen van hun club, zonder enige hoop om ooit kampioen te worden, dat vind ik bijzonder.

Trouw

Daarom heb ik ook veel respect voor christenen die trouw zijn aan hun kerk, ook al is het niet de hipste, snelst groeiende en zijn er niet de stoere, bekende, internationale gastsprekers. Maar veel christenen willen juist wel bij de winnende kerk horen, net zoals voetbalfans willen dat hun club kampioen wordt. Een flinke tijd geleden begon er in mij het proces dat heel diep ging, toen de vraag bij mij naar boven kwam: waarom wil ik een grote, groeiende kerk met internationale bekendheid?

Identiteit

Langzaam begon ik te begrijpen dat God niet alleen betrokken is bij de top 3 van de eredivisie, maar ook bij de C9 en de D14. Dat voetbal niet alleen om winnen en de beste zijn gaat, maar ook om persoonlijke en sportieve groei en het ontwikkelen van teamspirit. De Sparta supporter die zijn zoon meeneemt naar de wedstrijd en langs het Feyenoord stadion rijdt, bouwt identiteit in zijn zoon. Ook zij hebben een geweldige tijd, ook al verliest hun team 4 keer zo vaak als dat van de buurman in Rotterdam.

Plan

Een kerk is een gezin en voorziet je van identiteit, richting, bemoediging en verbindt je met je bestemming. Ik heb me jaren geleden bekeerd van het idee dat ik de grootste en bekendste kerk van Nederland wil hebben. Nu wil ik gewoon Gods plan voor mijn leven volgen.

Succes

Zolang je nog geen eigen definitie voor succes hebt, zul je de standaarddefinitie hanteren: rijk, beroemd en veel connecties. Succes voor een kerk is dan groot, snel groeiend, bekende sprekers, mooi gebouw, voorganger veelgevraagd en ga zo maar door. Maar succes is voor mij het vervullen van het plan waar ik voor gemaakt bent.

Voor mij was het even wennen om te ontdekken dat ik de rol van de kerk veel te belangrijk had gemaakt. Maar een voetbalsupporter kan ook doorslaan en al zijn tijd, geld en energie geven aan zijn clubliefde, ten koste van veel andere dingen in zijn leven die heel belangrijk zijn. 

Bestemming

Wij zijn een kerk die duidelijk wil maken dat de kerk niet het belangrijkste in je leven is. De kerk is niet het doel, maar het beginpunt van je bestemming. Je bestemming vind je wel in de kerk, maar hij ligt niet in de kerk. Begrijp me niet verkeerd, de kerk is van vitaal belang in je leven. Maar net als een gezin heel belangrijk is voor een kind, is het slechts een middel dat God gebruikt om je te vormen om op een dag je eigen bestemming te gaan vervullen.

Facebook reacties:
Reacties:

  • Vincent

    Mooie gelijkenis! Zo is het inderdaad.

  • Johanna

    Mooi geschreven!!! Geweldig en blij dat wij hier deel van uit maken!