Volg ons ook op YouTube of Facebook
Wil je er live bij zijn? Check de agenda!

De echte vaardigheden - Toffe tijd met je kinderen 4

Hallo ouders,

In hetzelfde schuitje, maar toch zo verschillend

We zitten met z’n allen in hetzelfde schuitje…het Corona-schuitje. We moeten met z’n allen dezelfde storm door. Maar voor de één zijn de golven een stuk hoger dan voor de ander. 

Misschien ben je plotseling thuis en heb je ineens alle tijd en aandacht voor de kinderen. Misschien moet je vanuit huis keihard werken en is dit juist heel lastig met de kinderen om je heen en wordt er ook nog eens verwacht dat je ze begeleidt bij hun schoolwerk. 

Misschien heb je een vitaal beroep en gaan je kinderen naar school, maar moet je na je werk nog aan de gang met het schoolwerk en heb je weinig energie om ze nog voldoende aandacht te geven. Ik heb de afgelopen weken heel wat ouders gesproken en ontdekte dat elke situatie weer anders is. 

Wat is echt belangrijk?

In deze tijd wordt meer dan eens duidelijk wat eigenlijk echt belangrijk is. We doen er alles aan om gezond te blijven, want dat is toch écht belangrijk! Vrijheid, dat is toch ook echt belangrijk! En ons gezin is echt belangrijk! Maar wat is in deze tijd voor de kinderen echt belangrijk? Wat hebben zij echt nodig? Is dat elke dag doorkomen zoals op de planning staat? Elke dag zorgen dat al het schoolwerk gedaan is?

De vaas met de stenen

Een meester heeft een vaas en vult deze een voor een met grote stenen tot aan de rand. ‘Is de vaas vol?’ vraagt hij aan de klas. ‘Ja’ oordelen de leerlingen. Dan pakt de meester een pot met grind en schudt deze in de vaas. Al het grind glijdt tussen de stenen door de vaas in. Opnieuw vraagt de meester: ‘Is deze vaas nu vol?’ 

De leerlingen begrijpen nu waar hij naartoe wil en zeggen: ’Waarschijnlijk niet…’ De meester pakt een zak zand en schudt deze leeg in de vaas. Het zand vult de openingen tussen de grote stenen en het grind. ‘Is de vaas nu vol?’ De toeschouwers schudden hun hoofd…

De leraar pakt een grote kan met water en vult de vaas tot aan de rand met het water.

Wat is nou de vergelijking van dit verhaal? Als je de vaas eerst vult met alle kleine onderdelen dan passen de grote stenen er later niet meer bij. Wat zijn nou de grote stenen? Wat zijn de belangrijke dingen? Op school leren kinderen een heleboel dingen die wij ze thuis niet leren. Lezen, schrijven, rekenen, wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis enz… 

Maar thuis leren wij als ouders onze kinderen als het goed is de echt belangrijke vaardigheden. Dat is niet de verantwoordelijkheid van de leerkrachten, maar daar hebben zij als het goed is juist profijt van. Denk maar eens aan: beleefdheid, behulpzaamheid, verantwoordelijkheid en leiderschap nemen, geduld, verdraagzaamheid, betrouwbaarheid, eerlijkheid, zelfvertrouwen enz….

Help ze om te groeien

Wij kunnen de kinderen niet zo lesgeven als de leerkrachten dat doen. Maar hoe erg is het als de kinderen daarin straks een inhaalslag moeten maken, maar wel een enorme stap hebben gemaakt in al deze mooie en belangrijke eigenschappen? Vul de vaas eerst met de grote stenen! Ga aan de slag met al deze belangrijke en mooie eigenschappen. 

Een kind dat enorm goed is op school, maar bv geen goed ontwikkeld zelfvertrouwen heeft zal het later heel zwaar gaan krijgen. Een kind dat op school slecht presteert, maar weet hoe het verantwoordelijkheid en leiderschap moet nemen kan het heel ver gaan schoppen Help ze om te groeien in deze eigenschappen.

Maak deze tijd tot een fantastische leerzame tijd voor je kinderen. Een tijd waarin ze dingen gaan leren waar ze hun hele leven profijt van zullen gaan hebben!

Facebook reacties:
Reacties: