Volg ons ook op YouTube of Facebook
Wil je er live bij zijn? Check de agenda!

De drie sleutels om te winnen in de wedstrijd van het leven

(De onderstaande tekst is genomen van de podcast die te beluisteren is op ons podcast kanaal of de BeStill App)

Welkom bij een gloednieuwe serie, waar we leren om te gaan met het onverwachte van het leven. Als het leven je plannen en hoop op z'n kop zet, of wanneer je zelfvertrouwen een duikvlucht neemt, is hier geweldig nieuws: je hebt zojuist promotie ontvangen naar een hoger niveau van invloed en overvloed! 

Misschien voel je je net als een tiener die gefrustreerd raakt bij het spelen van zijn favoriete computerspel, omdat hij op een nieuw niveau is gekomen. Raak niet ontmoedigd of overweldigd, maar laten we samen optrekken en experts worden in het onverwachte van het leven. 

De vergelijking

Je kunt je leven zien als een sportwedstrijd - soms scoor je, soms wordt er tegen je gescoord. Jouw geluk, invloed en vreugde hangt af van drie cruciale factoren:

Zie je jezelf als een speler of als toeschouwer?

Heb je vertrouwen dat je invloed kunt uitoefenen op de uitkomst?

Beïnvloedt de score je algehele vreugde?

Toeschouwer of speler?

Misschien voel je je momenteel een winnaar in het spel des levens, of misschien heb je het gevoel dat je dik achterstaat en is de tegenstander de bovenliggende partij. 

De eerste stap naar een leven vol overwinning is beseffen dat je op het veld staat en niet op de tribune zit. Een slachtoffermentaliteit zet je in de passagiersstoel, laat willekeurige gebeurtenissen je leven sturen. Deze mentaliteit kan er ongemerkt insluipen en zich om je heen wikkelen. Gezondheidsproblemen kunnen je laten twijfelen aan de veerkracht en kracht van je lichaam. Financiële zorgen kunnen je neerhalen. Relaties, mentale klachten, carrière ontwikkelingen, - elk deel van je leven kan geraakt worden. 

Als je zelfvertrouwen verliest, haalt dit je uit de wedstrijd en plaatst het je op de tribune als toeschouwer van je eigen leven. "Maar ik heb geprobeerd het op te lossen," zou je kunnen zeggen. Juist daar ligt de poort naar slachtofferschap. Je hebt het geprobeerd, het pakte niet uit zoals gehoopt en nu ben je verslagen. Je gaat jezelf naar beneden halen en je raakt ervan overtuigd dat wat voor anderen werkt, niet voor jou werkt. 

Maar de waarheid is dat je niet in die situatie zou zitten als je niet in staat was om ermee om te gaan en er zelfs overwinnend uit te komen. Geloof me, zo werkt het leven. Herinner je je David en Goliath nog? De kansen voor David op overleven waren nihil. Maar toen hij besefte dat hij voor dat moment was geboren, putte hij kracht uit zijn eerdere overwinningen op beren en leeuwen. 

Ik bevond me de afgelopen tijd ook regelmatig in een soortgelijke arena, waarin overleven onmogelijk leek. Totdat ik besefte dat het leven niet zo werkt. Ik realiseerde me: Iemand moet meer weten over mijn potentieel dan ik. Deze arena bleek juist ontworpen om mijn vaardigheden, houding, zelfvertrouwen en talenten te ontwikkelen, zodat ik uitdagingen kan overwinnen en mijn volledige potentieel kan bereiken.

Man of the match

Op 15 juli sloot Lionel Messi zich aan bij Inter Miami en bracht het team van het dieptepunt - zonder overwinningen, schrapend over de bodem van de competitie - naar de top. De underdogs werden favorieten binnen enkele weken na Messi's komst. Zijn doelpunten, vrije trappen en assists keerden het lot van het team met 180 graden en de eerste prijzen in de geschiedenis van de club werden veroverd. Je vraagt je misschien af waarom bepaalde sporters zoveel eer en glorie ervaren in hun leven. Wel, het feit is dat dit als doel heeft om het vuur in jouw levensspel aan te wakkeren: Jij bent namelijk de atleet in je eigen arena. 

Zodra je je ritme hebt gevonden, je positie, en je vaardigheden en talenten in lijn hebt gebracht, nadat je het zweet en de inzet hebt geleverd, zul je jezelf ook in die momenten van triomf terugvinden. Daarom gaat het niet alleen om deelname aan het spel; jij bent degene die het spel verandert. Jij bent de Messi, de Ronaldo, de Man of the Match in de wedstrijd van jouw leven.

Echte innerlijke vrede

Terwijl deelnemer worden in jouw wedstrijd en invloed hebben op de uitkomst cruciaal is, is er iets nog essentiëler. Iets wat nodig is om echt al die passie en het potentieel dat in jou ligt te ontsluiten, iets om jou echt in je bestemming te lanceren. 

De wetenschap heeft vastgesteld dat geluk in de hersenen meetbaar is. Bepaalde hersenactiviteit triggert die gelukzalige, vredige ervaringen. Interessant  is dat de standaardinstelling van de hersenen geluk en vrede is - daarom associëren we baby's met pure vreugde. 

Maar het leven weet obstakels op te werpen en de wateren van geluk troebel te maken. Daarom zoeken we vaak externe factoren voor onze vreugde. In wezen zijn onze emoties positief wanneer we scoren en voelen we ons slecht wanneer er tegen ons gescoord wordt. Dit maakt ons kwetsbaar, legt druk op onze relaties, maakt ons kwetsbaar voor verslavingen en leidt tot irrationele beslissingen. 

De echte uitdaging

Dus, hier is de uitdaging: Behandel elke situatie als een kans om vrede en geluk te oefenen. Het kan aanvoelen als het beklimmen van de Everest, maar zodra je de kunst van het vinden van vrede beheerst, ben je niet te stoppen. 

Ik spreek uit eigen ervaring. Het afgelopen jaar heb ik het onverwachte met open armen leren ontvangen. In de volgende afleveringen zullen we daarom dieper op dat onderwerp ingaan. Want als je het onverwachte uit je leven gaat bannen en een verdedigingsmuur bouwt, zul je ook de onverwachte zegeningen en mooie dingen van het leven mislopen. 

Ons aanbod voor jou

Het is onze missie om jou te inspireren en toe te rusten met tools om de kunst van het leven te beheersen, om diepe wateren te verkennen waar je passie, bestemming en volle potentieel te vinden zijn. Om je te helpen met de uitdaging van vandaag om vrede te vinden in elke storm, hebben we een praktisch hulpmiddel ontwikkeld om je hersenen te trainen en je hart te openen voor liefde, vrede en vreugde. 

De tool is een app genaamd BeStill, en kan gratis worden gedownload en gebruikt in de app store of play store. Tegen een kleine bijdrage heb je toegang tot alle sessies. We ontvangen dagelijks berichten van mensen, wiens levens zijn veranderd toen ze deze app begonnen te gebruiken en de Bijbelse Meditatie gingen beoefenen. Download de app vandaag nog en begin hem meteen te gebruiken. Het zit boordevol oprechte, wetenschappelijk bewezen en bijbels verantwoorde begeleide meditaties die je leven van binnenuit zullen transformeren.

Bonushoofdstuk: ‘Deep dive’

Ons doel is iedereen, ongeacht hun (religieuze) achtergrond of overtuiging te inspireren en toe te rusten. De bron voor onze wijsheid is de Bijbel. Als je nieuwsgierig bent naar de oorsprong van deze ideeën, nodig ik je uit om mee te doen in dit ‘Deep Dive' gedeelte waar we dieper in de Bijbel graven en nog meer inzicht krijgen in de waarheden die we hebben besproken.

Punt 1: Je kunt dit aan

We lezen in 1 Korinthiërs 10:13 (NBV): "U hebt geen beproevingen te doorstaan die niet voor mensen te dragen zijn. God is trouw en zal niet toestaan dat u boven uw krachten wordt beproefd: hij geeft u mét de beproeving ook de uitweg, zodat u haar kunt doorstaan."

Dit vers herinnert ons eraan dat de uitdagingen die we tegenkomen niet uniek zijn voor ons; het zijn dingen waar veel mensen doorheen gaan. Maar als dingen moeilijk worden, blijft God trouw. Hij laat ons nooit meer dragen dan we aankunnen. Bij elke uitdaging laat Hij ons zien hoe we er doorheen kunnen komen.

Het belangrijkste om te onthouden is dat God niet degene is die deze uitdagingen veroorzaakt; Hij is degene die ons helpt om ze te overwinnen. Om gebruik te maken van Zijn hulp, moeten we geestelijk groeien en dichter bij God komen. 

Elke moeilijke situatie is een kans om God beter en intiemer te leren kennen. Het is menselijk om te bidden voor een snelle oplossing als dingen moeilijk zijn: "God, laat dit verdwijnen." Maar wat als we alleen maar door moeilijke tijden heen gaan en we nalaten er doorheen te groeien? Dat zou pas een gemiste kans zijn.

Laten we dus een diepgaand gesprek met God hebben: "God, wie wilt U voor mij zijn in deze situatie?" Deze manier van denken helpt ons dingen beter te begrijpen. Met deze blik kan geen enkele situatie ons naar beneden halen. De kracht van God in ons is sterker en wijzer dan welk probleem dan ook, dat van buitenaf op ons afkomt.

Punt 2: De race van je leven

De apostel Paulus zegt het duidelijk in 1 Korinthiërs 9:24: “Weet gij niet, dat zij, die in de renbaan lopen, allen wel lopen, doch dat slechts één de prijs kan ontvangen? Loopt dan zó, dat gij die behaalt!"

Dit vers herinnert ons eraan om alles te geven in het leven. Maar het draagt ook een duidelijke boodschap: we zijn in een race die we kunnen winnen. De sleutel ligt in het lopen in overeenstemming met Gods plan en leiding. Dit betekent het omarmen van de wegen van de Geest van God in plaats van ons te conformeren aan de manieren van de wereld. Als we onze egoïstische ambities en aardse verlangens opgeven, zal de Geest van God in ons volop kunnen stromen en zullen we een onoverwinnelijke kracht vinden.

Misschien ben je niet het competitieve type op het sportveld, maar weet dit: God heeft je ontworpen om in het leven fel competitief te zijn. Maar onthoud altijd, je concurreert niet met andere mensen in je leven, daarom moet je je koers nooit vergelijken met die van je buurman, een vriend of wie dan ook. Je rent je unieke race. De enige taak op je bord is om de uitdagingen aan te pakken die het leven je toewerpt, terwijl je je blik gericht houdt op Jezus - de auteur en voleinder van je geloof.

Punt 3: Ontdekken van vrede te midden van de uitdagingen van het leven

De Bijbel staat vol met teksten over het vinden van vrede, ongeacht onze omstandigheden. Jezus bracht een krachtige boodschap in Johannes 16:33: "Dit heb Ik tot u gesproken, opdat gij in Mij vrede hebt. In de wereld lijdt gij verdrukking, maar houdt goede moed, Ik heb de wereld overwonnen." De missie die voor ons is uitgestippeld, is om onze geest sterk te houden, zelfs wanneer de uitdagingen van het leven zich aandienen.

Filippenzen 4:6-7 moedigt ons aan: "Weest in geen ding bezorgd, maar laten bij alles uw wensen door gebed en smeking met dankzegging bekend worden bij God. En de vrede Gods, die alle verstand te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten behoeden in Christus Jezus."

Stel je voor: een vrede die niet wordt beïnvloed door omstandigheden, een vrede die stand houdt zelfs wanneer je alle richting in het leven hebt verloren, een vrede die je beschermt, in plaats van een vrede die je zelf moet bewaken. Dat is iets wat je niet in de kerk of bijbelschool kunt leren, dat leer je in het echte leven. Dat is wanneer je leert om angst aan te pakken en te vervangen door gebed, smeking en dankzegging. 

Bovendien verwijst Paulus in Filippenzen 4:11 naar deze toestand als goddelijke tevredenheid: "Ik zeg dit niet omdat ik gebrek lijd, want ik heb geleerd om in welke omstandigheden ik ook verkeer, daarmee genoegen te nemen."

Overweeg dat wat Paulus belichaamde, een levensstijl was van totale overgave, beproefd geloof, diep vertrouwen en onwankelbare vrede. Het doel is zo gecentreerd te zijn, zo op je gemak, dat geen enkele situatie je van je stuk kan brengen. 

Deze uitdaging omarmen klinkt misschien eenvoudig, maar het is waarschijnlijk een van de meest veeleisende uitdagingen die je ooit zult ondernemen. Daarom moedigen we je ten zeerste aan om volop gebruik te maken van onze BeStill-app, waar begeleide Bijbelse Meditaties je helpen om Gods Woord in je hart te laten wortelen en een bovennatuurlijke transformatie op gang te brengen. Er is ook een serie begeleide meditaties gewijd aan deze serie, en die heet: ‘Leven in het onverwachte.’

Facebook reacties:




Reacties: